Ev sahibi kiraya yüksek oranda zam yaptı ne yapmalıyım? Ev sahibi beni çıkartabilir mi? Kiraya en fazla ne kadar zam gelebilir? Temmuz ayı tüfe oranı nedir tüm soruların yanıtı içeriğimizde.
Hayat pahalılığının her geçen gün artarak ilerlediği bu günlerde, kiracılar oldukça zor durumda kalınır. Kimi ev sahipleri yapılması gereken zam tutarının çok çok fazlasını isteyerek kiracıları zorluyor.
2022 yılı için belirlenen yeni düzenlemeler ev sahiplerinin kiraya ne kadar zam yapabileceği konusunda bilgilendirme sağlıyor. 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanan kira artış tutarından fazla kira istenmesi durumunda vatandaşlar dava açarak bu duruma engel olur.
Kira En Fazla Ne Kadar Arttırılabilir
Kira sözleşmesi süresinin dolmasından sonra, ev sahiplerinin kiraya artış yapma hakkı doğar. Bu artış yapılırken 12 aylık TÜFE ortalaması alınır. Ev sahipleri TÜFE ortalamasının üzerinde artış yapma hakkına sahip değildir lakin isterlerse daha azı oranında zam yapabilir. 2022 Haziran ve Temmuz aylarında ev sahiplerinin kiraya yapabileceği üst sınır geçici bir madde ile düzenlenmiştir.
Temmuz 2022 Tüfe Oranı Nedir?
Borçlar Kanunu’na eklenen bu geçici madde sayesinde on bir Haziran 2022 tarihinden bir Temmuz 2022 tarihine kadar olan süreçte yapılacak kira artışlarına da maksimum artış oranı %25 olarak belirlenmiştir.
Bu tarihlerde tüfe oranı çok daha yüksek olsa da bu kanun değişikliği nedeniyle sadece bu aylar için geçerli maksimum kira artış oranı %25 olarak kanuna geçmiştir.
Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Sebeplerden Çıkartabilir?
Ev sahiplerinin kiracıları hangi durumlarda çıkarabileceği kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Bu sebepler dışında kiracıyı çıkartmak isteyen kişiler kanuna aykırı hareket eder.
Yasal sınırlar oranında yapılan zammın kabul edilmemesi
Kiracı ev sahibinin yaptığı kira zammını kabul etmediği durumda evden çıkartılabilir. Bu kira zammı oranı yasal oranda yapılmalıdır, fazlasının yapılması durumunda kiracı buna itiraz etme hakkına sahiptir.
- Ev sahibi mülkünü bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kullanması gerekli olduğu durumlarda kiracısını çıkarabilir. Kanun ile ev sahibine bu hak tanınıyor.
- Ev sahibi mülkünü satışa çıkardığı durumda kiracısının evi boşalmasını isteyebilir. Evin satışı sonrası kiracıya bildirmesi ve 6 ay sınır tanıması zorunludur. Bu 6 aylık sınır dolmadan ev sahibi kiracıyı çıkaramaz.
- Mülkün bakımlarının ve onarımlarının yapılmaması, eve gereken özen gösterilmemesi ve diğer ev sahiplerinin kiracıdan memnun olmaması durumunda ev sahibi kiracıyı ihtarname çekebilir. 30 günlük süre içerisinde bu durumların telafi edilmemesi durumunda ise kiracıyı çıkartma hakkı doğar.
- Kiracı kirasını ödemediği durumlarda mülk sahibi ihtarname çekebilir ve 30 gün içerisinde borcun ödenmesini ister. Borcun ödemesi yapılmadığı durumlarda ev sahibinin sözleşmeyi fesih etme hakkı doğar.
Ev Sahibi Kirayı Yükseltti Ne Yapmalıyım?
Kira oranları, kiracının evden çıkartılması için gerekli nedenler gibi tüm etkenler yasalar çerçevesinde belirlenmiştir. Yasaların ihlali neticesinde hakkını aramak isteyen kişiler Mustafa Burkay Tunç hukuk bürosuyla iletişime geçip haklarının korunmasını ve gerekli kanunlar çerçevesinde haklarının aranmasını sağlayabilirler.
Kiracı sözleşme bitmeden evden çıkabilir miyim?
Şimdi İletişime Geçin